terima kasih sudi singgah.....buat susah-susah jeeeeeee....teeehehehehe..

mintak tolong klik, nak buat rumah. terima kasih.. :)

✿cayang2 rosalina✿

Friday, September 17, 2010

tentang dia.. - part 1

banyak kali aku fikir..
perlu ke aku nak buat cerita ni??
perlu ke aku nak ingat kisah2 lama??
hmm..
aku perlu lupakan semua tu..
tapi,tetiba je aku teringat plak..
dan.....
aku menangis..
kenapa aku menangis sebab 
perkara yang dah lepas??
perlu ke??
biarlah aku ceritakan sedikit demi sedikit..

kisah ni bermula masa aku study kat UiTM segamat..
yup!!UiTM segamat..
tempat tu masih segar lagi dalam ingatan aku..
aku tak pernah lupa..
tempat yang mengajar aku erti kehidupan sebenar..
tempat yang mengajar aku 
erti cabaran..dugaan..kesabaran..ketabahan..
complete!!1 package..

mase tu aku ingat lagi..
biasa la..
mula2 masuk kan..
macam orang bodoh giler tak tau pape..
hahahaha..
tapi aku respect senior mase tu...
memang sangat straight!!
tapi dorang still caring..
dan yang paling penting..
dorang SANGAT FUNNY!!

tapi...
yang aku nak cerita ni..
bukan pasal tu..
aku nak cerita pasal seseorang..
yup!!someone yang pernah caring about me..
haaa...jangan fikir lain pulak..
it's not about boyfriend k..
tapi aku rasa dia memang SANGAT special dalam hidup aku..

okey..
aku straight to the point..
aku ada sorang abang angkat kat UiTM tu dulu..
nama dia??
just panggil abang Z..
dia sangat CARING dan COMEL!!
serious!!
aku bukan nak puji dia lebih2..
tapi aku bagitau ni berdasarkan opinion aku..
camne kita orang boleh jumpe??
haa..meh aku cerita..

dulu mase part 1..
kene masuk KESATRIA NEGARA (KESAT)
mase tu ade camping kat melaka..
untuk 3hari 2malam..
yup!!
aku masih ingat lagi ape yang jadi mase tu..
walaupun tak semua..
tapi aku still ingat..
alhamdulillah..
ALLAH bagi aku kemampuan untuk ingat semua tu..
even bukan keseluruhannya..
abang Z ni seorang komander..
kakak senior kata,
komander2 ni SANGAT GARANG!!
tapi..ape ade hal..
kalau kita tak buat hal ngan dia orang..
takde la diaorang nak marah..
kan??

hari pertama sampai melaka,biasa2 je..
bahagikan kumpulan..
macam selalu la ada sesi taaruf..
malas nak cite time tu..
takde ape yang penting sangat kut..
straight to the point,
aku start kenal abang Z mase 2nd day..
mase tu nak jogging pagi..
entah kenapa ngan kaki aku time tu..
aku tak boleh nak lari..
maybe effect orientasi mase tu kut..
biasa la..
budak2 baru kan..
ade je orientasi kene join..
memang kaki aku wat hal time tu..
sakit sangat bila lari..
sampai terencot2 aku..
last2..aku stop..
mase tu aku ngan bestfriend aku,NOLY..
aku cakap kat dia..
"kalau ko nak lari,lari la weh..takpe..biar aku kene marah..
aku taknak ko kene marah pulak.."
tapi dia degil..dia nak temankan aku..
memang terharu sangat ngan noly..
"thanks weh.."
dia tersenyum..

tengah sedap2 kitaorang jalan..
rupa2nya kitaorang dah sampai kat barisan last..
kitaorang jadi orang yang terakhir..
biasanye kalau kat belakang sekali,
mesti ade komander yang jaga..
dalam hati aku..
"mampus aku ni nanti kene marah.."
aku ajak noly lari..aku try lari..
arghh!!sakit!!
aku stop..memang tak boleh..
last2 kitaorang kene tinggal ngan budak2 lain..
dan......kat belakang kitaorang..
ada 2 orang abang komander!!!!
mampus aku..

bermula la dialog..
"kenapa ni??kaki sakit??"
eh??tak marah pulak abang2 ni??
"a'ah..kaki sakit..tak boleh nak lari..kalau lari nanti lagi sakit.."
selambe je aku menjawab..
noly da pandang2 aku dah..
"aku salah cakap ke??"

"nak kitaorang temankan ke??"
abang Z offer untuk temankan aku..
dengan muka tak malu..aku menjawab..
"boleh ke temankan??"
"kalau taknak kitaorang temankan,takpelah..kat sini keras.."
abang Z cuba untuk takut2kan aku plak..
"haaa...ok2..janganla cakap camtu.."
memang selambe je abang Z tu berkata2..
da la dalam hutan..
kawan dia tu senyap je..
pendiam kah??ke cover2 macho??
hahahaha..
nama dia??ermm..just call him abang D..
masa tu memang banyak yang kitaorang borak2..
aku tengok abang D ni senyap je..
langsung takde kata pape..
pastu tetibe dia menyampuk..
"cantik la mata.."
dalam hati aku..
"eh??ingatkan bisu..hehehe"
"yeke??cantik ke??"
layankan je la..
ntah ape lagi ntah yang kita orang borak2kan..
tanya nama la..
tempat tinggal..
memang sweet sangat masa tu..

yang aku paling tak boleh lupa..
abang Z dengan selamba pegang tangan aku..
semata2 nak tengok jam pukul berapa..
huh??!!
aku tergamam sekejap..
beraninye dia ni..
haih..nakal lak..
aku cuba sedapkan hati..
maybe dia nak cepat..
it's okey la..
aku ignore je..

masuk hari ketiga..
mase pagi2 tu ade aktiviti ape ntah..
pagi2 buta pukul 3-4 pagi camtu la..
tapi aku tak boleh join..
sebab kaki aku masih sakit..
so,aku kene la tunggu ngan geng2 yang sakit gak..
aku tengah sedap2 duduk..
tetiba ade orang tegur..
"adik,kalau nak tidur,tidur je la.."
ohh!!abang Z rupanya..
dia panggil aku adik??
huhuhu..
"haa..ye la..boleh ke tidur??lame ke game ni??"
"ade la dalam 2jam.."
mak aih..lamenye..
boleh beku aku ni..
da la kene tidur bawah pokok..
tak boleh masuk chalet..
cett!!
da la kene embun..
takpe la..yang penting aku boleh tido..
hehehe..

see??caring tak??
dalam ramai2 budak part 1,
dia panggil aku adik??
muehehehe..
bangga kejap..
mase nak makan pun,dia boleh pulak tengok2 aku makan..
dia kata,kalau tak cukup boleh tambah..
aku tau..dia cume perli je tu..
mane la ade makanan lebih??
semua cukup2 je..
lagi2 dalam hutan camtu..

ingatkan cerita kitaorang habis kat camping je..
rupa2nya tak..
bersambung dalam bas pulak..
kenapa la aku selalu jadi orang yang last??
nak naik bas pun jadi orang last..
ingatkan kat dalam bas nak duduk ngan noly..
tapi takde tempat kosong plak..
tapi mase kat dalam bas tu..
aku nampak ade tempat kosong..
kat sebelah abang D..
aahh..lantakla..
dengan selamba aku tanye dia..
"sini kosong ke??"
abang D jawab..
"nampak macam ada orang ke??"
main2 plak dier ni..
kerek tol..
aku nampak ada beg kat situ..
kosong ke tak ye??
tu beg sape??hmm..
"alamak..aku nak duduk mana ni??
noly da dapat tempat duduk.."
tetiba abang Z menyampuk dari belakang..
"a'ah..situ kosong..duduk la.."
sambil abang Z alihkan beg tu..
maybe tu beg dia..
baiknye dia..bagi aku duduk..
tapi kenapa sebelah abang D??huhh!!!

bas nak gerak,
aku sebok pandang luar tingkap..
malas aku nak pandang abang D..
da la kerek..cett!!
bile dah jalan,aku pandang sebelah..
eh??
dah tukar orang!!
abang Z dok sebelah aku??
hehehe..

dalam bas tu kitaorang sambung borak2..
macam2 borak..
sampai tak sedar dah nak sampai UiTM..
hmm..mase tu memang kelam kabut sikit..
ade gak nak tukar2 nombor tepon....
tapi......
aku tak dapat nombor tepon abang Z..
aku sempat savekan nombor tepon aku kat enset dia..
sebab bateri enset aku kong mase tu..

bila dah turun bas,
aku ingat nak amek gambar kenangan dengan dia..
tapi tak sempat..
dia sibuk amek gambar dengan kawan2 dia je..
aku malas nak kacau..
aku ajak noly balik kolej..
mase aku nak gerak tu..
dier still lagi borak2 ngan kawan2 dia..
hmm..takpe la..
komander kan..
busy je manjang..

dalam perjalanan tu..
aku sempat lagi toleh kat dia..
dan...........
dia LAMBAI2 kat aku!!!!
memang tak sangka..
means..
dia memang btol2 nak kenal ngan aku..
sampai je kolej,aku terus charge enset aku..
tetibe,enset aku bunyik plak..
sape plak yang call aku ni..
da la penat angkat barang..
hisyhh!!

nombor tak kenal??
sape plak ni??
salah nombor ke??
"hello.."
"Assalamualaikum.."
macam kenal je suara ni??
"Wa'alaikumussalam..eh??abang!!ingatkan sape tadi.."
"sori la tadi tak terlayan adik.."
"takpe la..adik faham..kan abang busy.."
"hehehe..sorry tau..dah,pegi mandi..busuk la..bau lumpur.."
aktiviti terakhir berendam dalam lumpur..
memang la bau lumpur..hehehe..
"hahaha..yela2..nak pegi mandi la ni.."
"okey..take care k..bye..Assalamualaikum.."
"Wa'alaikumussalam..bye.."

memang kenangan yang tak dapat dilupakan..
dapat sorang abang angkat..
yang sangat caring..dan comel..
dia memang comel..
sebab badan dia lebih kecik dari aku..
tapi dia matang..
hmm..

masa tu aku terfikir..
dia ni boleh percaya ke??
ke sengaja nak main2kan budak baru macam aku ni??
takpe..
kite tunggu je kisah seterusnya..


to be continued..

3 comments:

hamzah ian said...

oi.. panjangnye.. muahahahha

✿....rossa alina....✿ said...

panjang ke??xperasan plak..tengah syok sendiri kan..??teeheee~~ ;p

hamzah ian said...

haha.. takpe.. gua sokong..