terima kasih sudi singgah.....buat susah-susah jeeeeeee....teeehehehehe..

mintak tolong klik, nak buat rumah. terima kasih.. :)

✿cayang2 rosalina✿

Sunday, December 1, 2019

Tengku Raisha Sofea

Assalamualaikum..





hai. okey, kite nak cerita pasal pengalaman kite bersalin pulak. moment masa nak bersalin aritu memang segar lagi ni kat kepala otak even anak dah 1 tahun lebih. gila weii sekarang baru nak update blog. hahahaaa.. tapi masih ingat lagi pengalaman bersalin tu. yelah. pengalaman bertarung nyawa kan.. sape yang tak lupa. memang akan ingat sampai bila².. lagi² first baby. yang menjadikan kite dapat gelaran ibu. Alhamdulillah.. syukur.. sebenarnya kalau ikut tarikh, due bersalin 10.08.2018. tapi tak bersalin² jugak. nurse yang check up kite kat klinik pun cakap "belum bersalin lagi??".. kite pun cuma mampu sengeh je lah. takleh nak buat ape kalau baby taknak keluar lagi.. dah macam² cara buat nak bagi cepat bersalin tapi 1 tanda apa pun tak keluar.


       



lepas 6 hari dari tarikh due, kena serah diri kat hospital. kite pilih nak bersalin kat Hospital Shah Alam je sebab lagi dekat kalau nak banding ngan HTAR. Lagipun masa tu bangunan untuk ibu bersalin belum siap lagi kat HTAR. dah lah parking susah nak dapat. sesak gila kalau kat HTAR tu. so, ktorang decide je Hospital Shah Alam. masa serah diri tu, takde rasa pape pun. ntah ye. macam takde perasaan pun ye jugak. hew hew.. kalau nak serah diri kena bawak kain batik n pakaaaiii kain batik tu yeeee.. jangan pakai seluar. masa tu kite tak tahu kena pakai kain. nasib baik memang ada kain batik dalam kereta. kalau tak, jenuhlah nak kena patah balik rumah semata² nak ambik kain batik. :p . sampai² je terus check in. eh, dah macam check in hotel plak. hihiii.. masa check in tu, kite pakai lens. baru tahu tak boleh pakai lens kalau nak bersalin. nasib baik memang bawak casing contact lens n speck. kalau tak, kena jadi orang buta sekejap sebab kite kan memang rabun teruk. okey, next time dah tahu dah kalau nak bersalin kena siap² standby semua. hehehh..





masa register tu, kite yang nak bersalin je boleh masuk kat dalam PAC tu. suami tak boleh masuk okeyyyyy.. so, husband kite kena duduk senyap² kat luar. kesian dia kebosanan. lama gila nak kena tunggu dapat bilik. kena check macam². rupanya ada yang dah 2 hari tapi tak dapat katil sebab katil penuh.. kite dapat kelas 1 tapi kat HSA tu cuma ada kelas 2 je. still bilik katil 2. boleh laahhh.. at least ada teman dalam bilik. masa dapat bilik tu tak hengat langsung tujuan datang hospital untuk bersalin, bukannya nak holiday weiii.. hahahahaa.. sebab dapat bilik ada 2 katil je kan, so feel dia lain macamlah. ceh, verangan tak habis je iols ni. tak sedar yang diri tu dah overdue. :p. lepas dah check in, dah bawak masuk beg, so baru rasa dup dap dup dap. tengok orang lain ada yang tengah tahan contraction, yang kite ni masih tak sakit² lagi. last² amekauuu kena induce. mula² masuk ubat induce tu. ada contraction tapi bila doktor check jalan, jalan tak bukak pun. cuma 2 cm je since serah diri. sebab tak tahan sangat, mintak nurse cucuk ubat tahan sakit. sebab memang jalan tak bukak kan, dia punya sakit tu uisshhh.. terasa sampai sekarang. 




pastu masuk belon, still, jalan lambat bukak.. tak tahulah kenapa susah naww jalan untuk baby nak bukak. orang kata sebab anak first, tu yang susah sikit. huhuu.. dah lah bleeding je. jadi tak selesa sebab dia punya tiub tu terjuntai je kat peha. hmm. pastu masa nak berak, belon tu keluar sekali. terkojootttt kite tetibe belonnye jatuh. ke sebab kite teran masa berak? kuikuii.. sebab jalan bukak 3 cm je.. last² kena induce masuk ubat drip sebab dah terlampau lama sangat baby dalam perut. takut baby dah berak.. mula² tak sakit, pastu start pukul 1 pm baru start sakit sikit. bayangkan ye dari pukul 1pm sampai nak dekat bersalin pukul 9 lebih dok menahan sakit contraction. macam nak tercabut nyawa.. tskkk.. T_T





20.08.2018, 9.43 pm, lahirlah puteri kecil kami yang comel seberat 3.05kg. Alhamdulillah dapat merasa bersalin normal. nama diberi Tengku Raisha Sofea. panjang ke nama anak kite ni?? hahaa.. senang sebut kan?? tak susah kan?? :p . lama tu overdue sampai 10 hari. orang lain overdue 2 hari pun dah risau. kite ni sampai 10 hari pun rileks lagi. hahahaa.. bila dah kena masuk labor room baru terdetik dalam hati, "ëh, dah nak beranak dah aku ni??" :p . nervous weii masa kena tolak naik wheelchair. takpelah yang penting semua selamat. Alhamdulillah.. :)





ni lah baby kite.. comey kan?? hihi.. masa scan dia taknak tunjuk muka. lepas keluar kite terus cepat² nak tengok muka baby. dalam hati terus cakap, "alalalaaaa comelnya anak aku.." eh eh puji anak sendiri pulak hihi.. Alhamdulillah sempurna sifatnya.. cuma ada kuning sikit.. 

    


jap, bukan sikit. tinggi jugaklah kalau dah kena duduk kat lampu ni. lebih sebulan kena ambik darah je. lambat turun kuningnya. actually, lepas bersalin lepas beberapa hari tu dah balik rumah. tak ingat kena tahan berapa hari masa tu sebab kena tunggu baby kencing n berak dulu.. kalau tak silap Khamis kot dah boleh balik. lepas balik tu, esoknya nurse dari KK Meru datang rumah untuk check kite ngan baby. memang kebiasaannya macamtulah kan dia orang je yang datang rumah, ibu bersalin ngan baby tak payah pergi klinik. pastu nurse kata baby ada kuning.. sepatutnya kena terus pergi hospital untuk ambil darah sebab masa tu hari Sabtu, KK tak bukak. tapi sebab mak mertua nak datang, husband suruh tunggu. so kite pun ikut je lah.. pastu lepas mak mertua sampai, last² tak pergi hospital pun. yang kite ni dah susah hati dah sebab kuning baby dah nampak. nak tak nak esoknya bawak pergi hospital jugak. bila check, amekauu tinggi result jaundice then kena warded. :(




first day kena warded, Raisha kena tinggal kat hospital sorang².. sedih weii anak takde kat sebelah.. bangun tidur je carik baby. malamnya kite tak boleh tidur sebab rindu baby.. esoknya nak tak nak pergi jugak hospital. Alhamdulillah kuning dah turun sikit tapi still kena warded n boleh warded dengan kite sekali sebab kena breastfeed baby. kena warded berapa hari ntah tak ingat. 2 hari kot. kalau Raisha, 3 hari lah sebab kite dapat wad dengan Raisha esoknya.. Alhamdulillah dah boleh discharge tapi still kena check jaundice kat KK jugaklah. hari² kena ambik darah.. kesian dia.




semoga Tengku Raisha Sofea membesar dengan sihat dan jadi anak yang solehah ye.. Mommy sayang Raisha dunia akhirat.. love you so much.. :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...