terima kasih sudi singgah.....buat susah-susah jeeeeeee....teeehehehehe..

mintak tolong klik, nak buat rumah. terima kasih.. :)

✿cayang2 rosalina✿

Wednesday, September 30, 2015

--"

Assalamualaikum..




hm.. tak boleh nak mengharap. bila mengharap, tak jadi pulak. pastu kecewa. memang kecewa pun. takpelah. usaha lagi. hmmmm.. :(




#luahanperasaan

$

Kan seronok kalau duit boleh dipetik kat pokok..




#harapansemata :p

Monday, September 28, 2015

Just share je..

Assalamualaikum.. 




Saje je nak share.. Kot2 la kan nanti tetibe dah pregnant tapi tak tau dah pregnant ke belum.. Boleh la buat panduan.. Huhu.. Nak google selalu malas pulak. Baik baca kat blog sendiri. Hiii..




Tanda Awal Hamil Atau Mengandung

1. Rasa lapar yang berpanjangan 
Juga terjadi pada orang yang tidak hamil tetapi lebih kerap terjadi pada awal kehamilan. Jangan bergantung sepenuhnya kepada tanda ini tetapi sekiranya ia berlaku disamping tanda-tanda kehamilan yang lain, bersiap-sedialah untuk membilang hari anda.



2. Perubahan pada warna di sekeliling payudara
Sekiranya kulit disekitar puting anda menjadi kehitaman, kemungkinan anda sudah pun beberapa minggu mengandung. Walaubagaimanpun, ia juga terjadi disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon tidak berkaitan dengan kehamilan atau disebabkan kandungan yang terdahulu.



3. Kerap membuang air kecil
Sekiranya janin sudah mula terbentuk dan rahim yang semakin membesar mula menekan pundi kencing anda, anda akan mersa kerap untuk buang air.



4. Merasa tidak bermaya
Rasa seperti tiada tenaga sepanjang masa? Hormon yang dikeluarkan di masa awal kehamilan boleh membuatkan anda berasa letih dengan cepat. Rasa letih dan tidak bermaya adalah sesuatu yang kerap terjadi di awal kehamilan.



5. Sakit dan tegang pada buah dada
Sekiranya anda mengandung, buah dada anda akan menjadi semakin sakit pada sentuhan, agak serupa dengan ketidakselesaan yang terjadi pada buah dada anda sebelum haid. Apabila badan sudah menjadi biasa dengan kejadian hormon ini, kesakitan akibat ketegangan akan menjadi semakin berkurangan.



6. Pendarahan implantasi dan senak pada ari-ari
Lebih kurang 8 hari selepas ovulasi, anda mungkin akan mengalami sedkit pendarahan dari faraj dan senak pada ari-ari akibat dari implantasi. Anda juga mungkin mengalami keadaan yang sama semasa pada sekitar masa anda sepatutnya datang haid hari pertama.



7. Rasa loya dan muntah
Sekiranya anda bernasib baik, morning sickness ini tidak akan menyerang, kecuali selepas beberapa minggu hamil. Tetapi segelintir wanita akan mula merasa mual dan rasa luar biasa pada lidah walaupun cuma selepas beberapa hari mengandung.



8. Suhu asas badan tinggi berpanjangan
Sekiranya anda memang sedang membuat pemerhatian dengan mengambil suhu badan asas anda setiap pagi, anda akan mendapati paras susu badan secara konsisten melebihi paras asas sejak dari hari pertama ia naik.



9. Missed period
Sekiranya haid anda teratur sebelumnya dan sekarang ia sudah lewat beberapa hari. Inilah masanya untuk anda menjalani ujian air kencing untuk kehamilan.



10. Ujian air kencing yang positif
Sekiranya anda sudah beberapa hari ketinggalan haid dan terdapat 2 jaluran pada ujian air kencing, kemungkinan besar anda sudah mengandung. Jumpalah doktor untuk kepastian.

Diam-diam

Assalamualaikum..



Just nak bagitau. Sape2 yang kawan ngan kite kat FB pastu baca blog ni, kalau baca blog kite, just baca diam2 je ye..? Facebook is Facebook.. Blog is Blog.. Ade cerita yang kite tak share kat FB tapi share kat sini.. 




Bukan semua boleh post kat FB tu. Nanti ade la jari2 jahat yang menaip dan mereply benda yang menyakitkan hati.. Hew hew.. 





Okey tu je nak bagitau. Tata.. 

Wednesday, September 23, 2015

sebak

Assalamualaikum..




sebenarnya nak minta maaf kat korang sebab tak dapat nak blogwalking blog korang. blogspot kena block kat opis ni. memang susah kalau semua kena block. memang betul lah dorang suruh buat kerja. tak bagi online. tapi, bila time rehat takde pergi mana², jadi mati kutu pulak. takkan nak tidur je. tak kisah lah nak block ke tak, tapi kalau time rehat atau balik bukak la semula lagi syok. kahkah. banyak cekadakkkk pulak ko ni Rosalina oi. macam harta ni ko punye pulak. LOL!!





kalau nak update blog boleh je tapi bila nak bukak blog orang lain tak boleh dah. jangankan blog orang lain, blog sendiri pun tak dapat bukak jugak. haihhh.. nak reply komen lagilaaaaaaaahhhh tak boleh. huwaaaaaaaaaaa.. kenapalah nak block blogspot? block fb takpe, blogspot tak payah lah. :p





esok raya korban dah. but i'm not happy. sebab malam selepas raya haji tu lah emak pergi untuk selama²nya. rindu sangat kat emak. ya Allah.. sebak dada. menyesal tak balik raya padahal mak siap call and sms tanya tak balik ke? kalaulah aku dapat undurkan masa untuk pergi ke masa tu..................... kalau boleh aku nak duduk dengan emak sepanjang hari.




hmm.




dah. airmata dah bergenang. stop sini dulu. nanti sambung lagi. wassalam.

Thursday, September 17, 2015

[NUFFNANG] terima kasih Encik Nuffnang :)

Assalamualaikum..





tadi saje² je nak check akaun Nuffnang. wahhhh dah ada peningkatannn.. terima kasih Nuffnang sebab bagi kepercayaan lagi.. pasni bagi laaaaaaaagi banyak yeee.. hihihihi. lebiuuuu muah muah muahhh.. :)


korang jangan lupa klik iklan yang keluar kat blog ni tau. kot² lah bila join kempen tu korang menang pape ke kann.. mane tau rezeki korang.. hihihi.. okey tu je.. tata..


Wednesday, September 16, 2015

...

Assalamualaikum




Hai. Selamat malam. Buang tebiat jap update blog setelah sekian lama menyepi. Sebabnyeeee menyampah dengan orang yang suka paksa2 ni. Tetibe rasa tak puas hati plak ngan orang yang berkata2 tu. 




Actually bukan ape pun. Just rasa menyampah gila bila ada yang cakap camni.. "nape mase aku kawen tak datang? Berapa kerat je kawan satu tempat belajar yang datang. Kawan aku yang dari utara pun boleh datang. Aku bukan kawen ngan orang lain pun. Kawan2 korang jugak" . Seriously aku rasa macam err.. What?? Speechless sekejap. 





Memanglah wajib datang kan. Sebab dah jemput. Tapi kalau dah ada komitmen lain nak datang camne?? Pastu tetibe nak sound2 plakkk. Time ktorang kawen lagi lah takde yang datang. Tu camne plak?? Langsung takde. Padahal dah jemput. Nak bagi alasan ape?? Jauh ke?? Bullshit!! Kalau camtu ktorang pun boleh bagi alasan jauh jugak. Kannn?!!! 





Lagi satu, kalau nak jemput tu, bukan minggu depan kau nak bersanding hari ni baru nak jemput. Memang takkkk lah nak datang.. Mase tu memang dah plan benda lain. Pastu kau nak sentappp plakkk.. Ntah hape hapeeee.. 





Eeiii please lah. Boleh jadi matang sikit tak?? Pffttt. Okebai. 


#orangyangadakenamengenajeyangfahamceritani