terima kasih sudi singgah.....buat susah-susah jeeeeeee....teeehehehehe..

mintak tolong klik, nak buat rumah. terima kasih.. :)

✿cayang2 rosalina✿

Thursday, May 8, 2014

cara mengetahui warna baju/tudung yang sesuai dengan kita

Assalamualaikum





hai. entry kali ni nak buat tips pulak. almaklumlah kan dah nak dekat raya ni, mesti ramai yang nak beli baju raya. wahhhh awal gitu kan beli baju raya. puasa pun belum dah cerita pasal raya. ehhh tailor pun dah ada yang tutup tempahan raya tau. so, rasa-rasanya saya yang cepat ke, uols yang cepat? hehe..





kalau rasa-rasa nak nampak lebih menyerlah masa raya nanti, atau bila-bila lah kan, kenalah baca entry ni sampai habis. [perlu ke mention camni?] sebenarnya, warna baju pun memainkan peranan jugak tau. bukan semua warna je boleh dibelasah pakai. ada certain orang yang boleh masuk bila pakai baju warna apa-apa pun. tapi, ada certain orang bila pakai baju putih, lagi menampakkan diri dia bertambah kusam. camne nak tau?? haaaaaaaaa!! that's why lah kena baca entry ni sampai habis. nampak tak permainannya? [kena mention banyak kali ke? LOL!!]





okey, uols pun tau kan, kita ni bukan ada warna kulit yang sama. kadang² uols punya kulit cerah, tapi adik uols kulit gelap. bila dia guna camera 360 je baru nampak cerah. eh eh eh.. japppp.. ni contohhh.. haha. jangan sentap pulak.. :p jadi, warna kulit jugak ada memainkan peranan dalam pemilihan warna baju/tudung ni.. kulit kita ni terdiri kepada COOL n WARM. nak tau ape COOL n WARM ni? sila baca lagi sampai habissssssssssssss.. [mention lagi?]





COOL undertone

ciri-ciri:


:: mempunyai kulit yang berwarna pink/rosy atau "blueish" undertone. 

:: biasanya berkulit cerah atau gelap(seperti african american) dan kulit tidak mudah gelap walaupun berada di bawah cahaya matahari.


::mata berwarna hitam atau coklat gelap.


:: warna urat nadi berwarna biru.


:: sesuai memakai barang kemas berwarna "silver".





jadi, warna yang sesuai untuk orang yang kulit camni adalah seperti warna² pastel, biru gelap, merah, hot pink, biru pastel, merah jambu, plum atau ungu lavendar.

contoh warna yang perlu dielakkan adalah warna² tanah, hitam, krim, orange dan warna emas sebab warna-warna ini akan membuatkan kulit anda nampak kusam.






WARM undertone


ciri-ciri:


:: mempunyai kulit yang berwarna kuning atau "golden" undertone.

:: biasanya berkulit cerah(kuning langsat) atau gelap(hitam manis) dan kulit mudah gelap ketika berada di bawah cahaya matahari. 


:: warna urat nadi berwarna hijau.

:: sesuai memakai barang kemas berwarna emas.



Warna yang sesuai untuk orang berkulit warm adalah warna² tanah, ivory, hijau, merah cili api, turquoise, krim, oren, warna emas, peach, coklat gelap atau warna kelabu.

Warna yang perlu dielakkan adalah warna² pastel atau putih.




kat sini saya share palet warna yang sesuai untuk uols pilih..

COOL sebelah kiri--------------------------------------------------WARM sebelah kanan



haaaa ape lagiii?? sebelum beli baju/tudung, pilih dulu warna yang sesuai. barulah naik seri muka tu. kalau main belasah je beli, pastu tak kena dengan warna kulit kita, menyesal pulak nanti. tak pasal² kena tegur, "ehhh kenapa nampak makin gelap??" tak ke haruuu?? habis lah mood nak beraya nanti. kikikiki..





saya dah tau kot saya punya dalam kategori mana. kot lah.. hihi. sebelum ni main beli je baju ape-ape. asal nampak cantik semua nak beli. :p lepas ni kena tengok sesuai dengan warna kulit ke tak, baru boleh beli. kalau tak, nanti tak nampak cantik. hikhik.. hope entry ni dapat dijadikan panduan untuk uols nanti. sebenarnya, panduan untuk diri saya tapi nak share kat sini jugak. sharing is caring katenyeeeeeee.. kihkih..




tata.




p/s: boleh klik SINI juga. :)


155 comments:

tenku butang said...

Haiiiii..Cakkk!!
done follow sini no. 870
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang.blogspot.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

alin said...

@tenku butang thank you drop down n follow.. :)

Raja Wani said...

Akak bleh x sye nk tnye kulit sye dlm kategori warm undertone.. bju rye sye thun ni wrna peach (plain).. tudung ape ek yg sesuai dpdankn??

alin said...

@Raja Wani maaf dik akak pun xberapa arif sangat pasal ni hehehehe ni just bagi tips je. tapi kalau adik nak tanya pendapat akak, better adik carik tudung yang bercorak n warna pada tudung tu carik yng bersesuaian dengan warna baju. biasanya kalau warna peach, tudung tu ada warna coklat+peach. tapi kalau xjumpa warna camtu, cari yang boleh kena dengan warna baju. jangan pakai tudung yang plain atau warna sama dengan baju sebab nanti nampak tak menyerlah. ehh panjang pulak komennye yee.. selamat berhias!! :)

Anonymous said...

salam akak bju kelabu pdn gan tdung wana apa ea...

alin said...

@Anonymous waalaikumussalam.. kelabu ade banyak jenis. ade yang cair, ade yang gelap, ade yang seakan² ungu, ada yang seakan² biru.. kalau taknak pening² pilih warna tudung, better pakai hitam. kalau kelabu tu seakan² ungu, boleh match dengan warna ungu jugak n seterusnya.. :)

arianna said...

Warna hijau emerald pulak..warna tudung apa yer..baju bercorak tpi color hijau..kain plain..

arianna said...

Baju hijau emerald plak color tudung apa yer..

alin said...

Cuba matchkan dengan warna yg sama dengan corak baju.. Depends jugak baju tu ada warna ape.. Kalau pakai warna amerald green jugak mcm xnampak sangat baju tu nanti.. Better block kan warna tu tp make sure jangan terlebih block pulak ye.. Hehe.. Warna block yg sesuai dengan amerald green seperti coklat, krim, kuning yang bukan terang.. Make sure jangan pakai merah. Dah mcm traffic light plak. Hihi.. Ape2 pun terletak juga pada kesesuaian warna kulit.. Asalkan tidak berlebih2an.. :)

Anonymous said...

klau bju merah ?? sy dlm kategori cool undertone

Anonymous said...

kalau bju kaler merah ?? ade corak ckit2 jew ,, tdg camner ?

alin said...

Merah tu ade banyak jenis merah.. Merah awak tergolong dlm merah camne? Cuba tengok corak baju warna ape.. Boleh juga ikut warna corak baju..

Anonymous said...

Klau bju turqois msuk x dngan tdung wrna hijau pekat

Anonymous said...

Tudung hijau pekat ala2 ceria ckit gitu.. Msuk x ngn bju wrna turqois muda????????#confused... Sya x reti sgt bab colour2 ni..
~hrp dibls~ yeww

alin said...

@Anonymous warna yang awak cakap tu warna yang macamne ye? hijau ada banyak jenis, maksud ceria tu camne? baju awak tu baju plain ke, baju bercorak? :)

Anonymous said...

Sy bju wrna biru glap tp tdung wrna ap?

alin said...

@Anonymous selalu orang padankan dengan warna biru cair ataupun hitam. warna kelabu pun ada. tapi kalau berani cuba pakai tudung warna kuning. :)

Bidadari gojess said...

wow..really good tips.. pasni senang la kita nak pilih kaler..kadang asyik kaler yg sama jer dlm wardrobe tu...

nanti jemput sggh blog kita ye wak

www.bidadarigojes.blogspot.com

Anonymous said...

akak ... klu dress turqois green .. tdg emerald green ok x ??

alin said...

@Bidadari gojess saya dah follow.. :)

alin said...

@Anonymous boleh je kalau kena dengan warna kulit.. :)

nuruladnin said...

Nice entry! :) btw, kulit sy kuning lngsat. Ada bju krg wrna Army green plain dn sy xthu nak,match dgn tdg wrna ap. Bleh bntu? Tima kasih :)

alin said...

@nuruladnin maybe tudung warna perang boleh in dengan warna baju n kulit muka.. ataupun coklat cerah. jangan pilih tudung yang warna gelap sangat tau. sebab baju dah gelap.. semoga berjaya mix n match. :)

Cik Nilam said...

Klau bju plain turqoise gelap.tudung camne kak

alin said...

@Cik Nilam sorry dear lambat reply. baru bukak blog. kalau turquoise gelap sesuai je pakai dgn tudung kuning. kalau nak selamat la. kalau berani, cuba pakai dengan tudung pink. tapi jangan pink striking pulak.. :)

Ayla Nudyn said...

Assalamualaikum kak. Kalau dress warna kuning&torquoise, warna tudung apa yang ssuai erk? And lagi satu.. kemeja warna biru cair brcorak garisan coklat, skirt labuh warna merah..wrna tudung ape yg sesuai ye? TQ :)

Ayla Nudyn said...

Assalamualaikum kak.. Saya ada 2 soalan.. kalau dress warna torqoise&kuning..tudung warna ape yg agak2 sesuai erk? n kalau kemeja tu warna biru tp brcorak garisan coklat kelabu, skirt labuh wrna merah hati..tudung warna ape yg sesuai dipadankan?? harap dpt membantu. TQ :)



































Ayla Nudyn said...

Assalamualaikum kak.. Saya ada 2 soalan.. kalau dress warna torqoise&kuning..tudung warna ape yg agak2 sesuai erk? n kalau kemeja tu warna biru tp brcorak garisan coklat kelabu, skirt labuh wrna merah hati..tudung warna ape yg sesuai dipadankan?? harap dpt membantu. TQ :)

alin said...

Sorry dear lambat reply. Untuk dress yg warna turquoise kuning tu memang dress tu ada dua warna tu ke? Kalau memang warna dua tu, tengok mana yang banyak warna. Kalau lebih kepada kuning, better pakai tudung warna turquoise. Kalau lebih kepada turquoise, pakai tudung warna kuning.

Untuk kemeja biru n skirt labuh merah hati, cuba padankan dengan tudung warna merah hati. Kalau nak padankan dengan warna pink pun okey tp jangan yg shock pink. Lagi nice kalau soft pink.

Setakat ni, ini je idea yang sy bleh bantu. Kalau sy nampak warna baju tu maybe dapat bagi cadangan lain..

Ape2 pun cuba mix n match kan asalkan nampak bersesuaian.. Selamat mencuba. :)

Nur Edayu said...

assalamualaikum kak sya nak tanya kalau baju warna nescefe kain warna nescefe bunga kecil warna merah warna tudung apa yang sesuai di padankan??? harap membantu tq...

Nur Edayu said...

assalamualaikum kak sya nak tanya kalau baju warna nescefe kain warna nescefe bunga kecil warna merah warna tudung apa yang sesuai di padankan??? harap membantu tq...

Nur Edayu said...

assalamualaikum kak sya nak tanya kalau baju warna nescefe kain warna nescefe bunga kecil warna merah warna tudung apa yang sesuai di padankan??? harap membantu tq...

Nur Edayu said...

assalamualaikum kak sya nak tanya kalau baju warna nescefe kain warna nescefe bunga kecil warna merah warna tudung apa yang sesuai di padankan??? harap membantu tq...

alin said...

Pakai la tudung merah.. Mesti nampak cantik.. Tu pendapat saya la. Hehe.. Tapi kalau ada warna yang bersesuaian dengan warna baju cantik jugak.. Saya xpasti maksud warna nescafe tu camne. Nescafe yg serbuk tu atau air nescafe. ๐Ÿ˜

Nur Edayu said...

warna nescefe 2 warna nak coklat muda

Nur Edayu said...

warna nescefe sama dengan warna ais nescefe warna nak coklat cerah

Nur Edayu said...

warna nescefe sama dengan warna ais nescefe warna nak coklat cerah

Nur Edayu said...

warna nescefe sama dengan warna ais nescefe warna nak coklat cerah

Nur Edayu said...

warna nescefe sama dengan warna ais nescefe warna nak coklat cerah

Nur Edayu said...

warna nescefe sama dengan warna ais nescefe warna nak coklat cerah

Nur Edayu said...

warna nescefe sama dengan warna ais nescefe warna nak coklat cerah

alin said...

@Nur Edayu macam yang saya bagitau semalam, warna merah macam warna bunga memang ngam dik.. selalu pun orang pakai ikut warna bunga kan.. kalau nak pakai warna coklat pekat pun okey jugak.. asalkan jangan pakai warna sama ngan warna baju. nanti kang orang ingat batang pokok bergerak. hihihi.. gurau je..

Wan Yusoff said...

Hai dik... lari topi cikit. berkaitan dgn match2 warna ni.. na tanya kalau baju plain rossy brown, warna lace apa ye sesuai. ok tak kalau akak guna warna dark blue. tq

alin said...

Maaf kak lambat reply.. Okey jugak warna dark blue tapi takut nak naik seri pulak baju tu nanti.. Pendapat saya, cuba matchkan warna turquoise atau pun warna selamat, warna pink. Tu pendapat saya je tau. Tapi depends pada akak la kalau cantik pada mata akak, akak proceed je.. Hehe..

alin said...

Typo, *tak naik seri..

Kecik Dlovers said...

Hy sis .. nak tnye .. sy ni kulit hitam manis .. sy ad bju wane royal blue untuk dgayakan pda hari raya , tpy sy tak tau nak gayakan dngan tudung warna ap .. bole sis cadangkan tak warna tudung yg sesuai untuk bju dress warna royal blue :') sbb sy dh buntu :'( tq ..

alin said...

@Kecik Dlovers hai sis, tq singgah blog ni.. kalau ikut pendapat saya, royal blue sesuai match dengan kuning, pink, n merah.. tu pada pandangan mata saya lah.. tapi tu kalau dress sis plain colour.. sebab kalau plain, match dengan block colour memang nice.. kalau nak matchkan dengan tudung kelabu pun okey jugak, tapi jangan kelabu gelap ye. :)

Yasha Ramlan said...

Hi sis. Sye pon berkulit hitam manis. Bju raya saya tahun ni warna peach. Boleh saya thu warna tudung ape yg sesuai?

Yasha Ramlan said...

Hi sis. Saya pon berkulit hitam manis. Bju raya saya tahun ni warna peach. Saya tk thu nk gayakan dgn warna tudung apa. Tlg saya sis. Warna tudung apa yg sesuai dgn warna kulit saya and warna bju saya ? :)

alin said...

Okey, sis dlm kategori warm tone.. Means x boleh pakai warna2 pastel.. Kalau baju warna peach boleh masuk dengan warna coklat gelap or hitam..

Ini pendapat saya..

Tapi kalau baju tu ada bunga2, maybe boleh pilih ikut warna bunga..

Cuma pendapat saya je. Saya pun bukan pakar. Hihi..

alin said...

#tambahan

Kalau nak pakai ngan tudung hijau pucuk pisang pun boleh juga.. ๐Ÿ˜

Fatin Nurdiana said...

hai akak. saya nk tanya 2 benda. kalau skirt chiffon plain sesuai matching dgn blaus kaler pe ek? blaus plain ke corak? pastu tudung sesuai kaler ape based from skirt royal blue tu dgn blaus yg akak recommend? harap akak sudi jawab soalan sy :) sy buntu >.<

alin said...
This comment has been removed by the author.
alin said...

@Fatin Nurdiana Hai adik manis.. Skirt tu warna royal blue ke? Kalau skirt dah plain, better pakai blouse yang bercorak.. Warna blouse yg match dgn skirt tu warna biru muda, kuning, pink, grey..

Baju biru muda, tudung kuning, cream
Baju kuning, tudung biru, biru muda, cream
Baju pink, tudung biru, biru muda, soft pink
Baju grey, tudung biru, soft grey

Ape2 pun semua terletak pada kesesuaian warna kulit.. Tp sy pasti awak mmg cantik pakai warna pape je.. :)

Hidayah Yusof said...

Asalamualaikum sis,saye seorang yang berkulit hitam manis.saya ade dress warne cream. Saya nk tanye tudung warna ape yang sesuai dengan dress saye?

Hidayah Yusof said...

Hi sis. Saya pon berkulit hitam manis. Bju raya saya tahun ni warna cream. Saya tk thu nk gayakan dgn warna tudung apa. Tlg saya sis. Warna tudung apa yg sesuai dgn warna kulit saya and warna bju saya ? :)

alin said...

Waalaikumussalam.. Hai. Cube matchkan dgn tudung merah, ataupun coklat.. :)

Nurul Najiha said...

Assalammualaikum kak. Kalau berkulit tidak cerah sesuai tak dengan baju kelabu pekat? And sesuai tak kalau nak matchkan dgn tudung choc? ๐Ÿ˜

alin said...

@Nurul Najiha Kalau ikut pandangan saya boleh je match.. Hihi..

syaz lin said...

kalau baju kuning sesuai dengan tudung apa sis ?

alin said...

Sorry lambat reply. Kuning plain atau kuning bercorak?? Kalau plain, boleh pakai tudung biru, hijau, purple, coklat, and macam2 lagi ikut tone warna kulit.. ๐Ÿ˜

siti nuradizah said...

Assalamualaikum sis, nak tnya. . Kalo baju wrna emerald green campur putih susu. . Tudung wrna pa yg paling sesuai ya sis??

siti nuradizah said...

Assalamualaikum sis, nak tnya ble?? Wrna bju emerald green cmpur putih susu. . Colour tudung, wrna apa yg sesuai??

alin said...

Boleh pakai dengan tudung warna cream yang satin tu.. Hiihi

chiyka zulaika said...

Salam sis. Law dress colour peachhh smuaa. Sesuai dgn shawls colour ap?

Maufa Elana said...

Assalamualaikum sis,klau dress warna ungu pink pekat..warna tudung pe yg sesuai ya?thanks

aleysa lisa said...

Assalam akk..Klu baju kurung warna unggu sesuai ngan tudung warna apa??

alin said...

@chiyka zulaika maaf lambat reply. Peach sesuai dengan warna coklat, maroon.

alin said...

Waalaikumussalam maaf lambat reply. Dress tu ada dua warna ke?? Cuba matchkan dengan warna purple or pink yang soft2 je..

alin said...

Waalaikumussalam kalau ungu cuba matchkan dengan soft purple. Tapi kalau nak block color bleh try warna kuning or mustard..

์–ผ์งฑ Ulzzang said...

Kak , nak tnya kalau bju putih , sesuai tk dgn tudung slain dri hitam? Wrne apa yg sesuai slain hitam?

alin said...

Banyak warna boleh pakai.. Kelabu, soft pink, purple.. Macam2 boleh masuk ngan putih.. :)

Unknown said...

Assalamuakikum...saya ada baju kebaya warna maroon kain nya pula emrerald green...tudung yg sesuai apa ye???

Kalau boleh balas cepat sikit...

Iffah Nazry said...

Assalamuakikum...saya ada baju kebaya warna maroon kain nya pula emrerald green...tudung yg sesuai apa ye???

Kalau boleh balas cepat sikit...

Iffah Nazry said...

Saya ada baju kebaya warna maroon kainnya pula warna emerald green...tudung warna apa ya yg sesuai?

Iffah Nazry said...

Assalamuakikum...saya ada baju kebaya warna maroon kain nya pula emrerald green...tudung yg sesuai apa ye???

Kalau boleh balas cepat sikit...

alin said...

Match kan dengan kain atau handbag.

Unknown said...

Slm. Kalau kurung moden navy blue, sesuai tak kalau letak lace warna kelabu terang? And shawl warna kelabu,gelap sikit berbanding dgn lace?

Saz Rina said...

Slm. Kalau kurung moden warna navy blue plain okay tak kalau letak lace kelabu terang, and padankan dgn shawl kelabu gelap sikit berbanding dgn kelabu lace tu?

alin said...

@Saz Rina okey.. cantik cantikkk.. sori lambat reply.. :)

rohani said...

kalau kulit hitam manis x kan nak pakai warna hitam agak2 nya warna ape sesuai please replay

rohani said...

akak nak tanya baju saya kelabu cair gan putih nak pakai tudung bawal warna ape eh kulit say x lah putih sangat hitam manis

rohani said...

kalau kulit hitam manis x kan nak pakai warna hitam agak2 nya warna ape sesuai please replay

nurati kah said...

baju say warna putih kelabu cair nak pakai tudung ape ye yang sesuai kulit saya x lah putih sangat hitam manis jee

nurati kah said...

akak please replay

nurati kah said...

akak please replay

Blur girl said...

Salam akak..kalau baju kurung plain warna biru turqoise..kain dia ada corak ..mcm kain batik..jd warna tdung apa yg sesuai?..please.hehe

Blur girl said...

Kalau baju kurung plain warna biru turqoise..kain dia corak2..mcm corak kain batik wrna biru..tdung warna apa yg sesuai ea akak..kulit sy kategori cerah la jgak..pleasee help..hehe

alin said...

@rohani maaf lambat reply.. cube pakai warna belacan ke, peach ke, okey jugak tu. :)

alin said...

@rohani kalau baju kelabu cair paling dekat pun warna hitam.. tapi kalau nak block warna, try la warna royal blue. cantik tau. hehehe..

alin said...

@nurati kah try warna royal blue. kalau cair sangat try baby blue.. :)

alin said...

@Blur girl sorry dear baru reply. hehehehe.. emmmmmmmmm kalau nak block warna, try kuning. wahhhhhh cantik tu. hihiii.. ataupun warna belacan. memang umphhh!! hehehehe..

WalidDaughter said...

Assalam kak nak tnye kalau dress saya wrne hijau turqoise.wrne apa ye yg sesuai utk tudung saya? Wrne kulit saya cool undertone...

WalidDaughter said...

Assalam.kak nak tnye.kalau dress saya wrne hijau turqoise.wrne ape ye yg sesuai dgn utk tudung saye ye.wrne kulis saya cool undertone..

alin said...

Waalaikumussalam.. Kalau turquoise matchkan dgn pink belacan pun cantik dear. :)

nurati kah said...

assalam kak nak tanya kalau baju warna merah nak pakai tuding bawal warna ape eh?

nurati kah said...

assalam kak nak tanya kalau baju warna merah nak pakai tudung bawal warna ape eh?

nurati kah said...

akak kalau baju warna merah nak pakai tudung bawal warna ape ehh

nurati kah said...

akak kalau baju warna merah nak pakai tudung bawal warna ape ehh

nurati kah said...

akak baju saya warna merah nak pakai tudung warna ape ehh

alin said...

@nurati kah merah tu merah yang camne dear?? tapi ni just pendapat saya je tau..

kalau baju merah, cuba pakai tudung warna peach, watermelon, pink, kuning, cream, mustard, butter, tapi kalau berani, nak pakai block colour, cuba pakai warna biru contohnya biru sky, cerulean, :)

alin said...

@nurati kah merah tu merah yang camne dear?? tapi ni just pendapat saya je tau..

kalau baju merah, cuba pakai tudung warna peach, watermelon, pink, kuning, cream, mustard, butter, tapi kalau berani, nak pakai block colour, cuba pakai warna biru contohnya biru sky, cerulean, :)

alin said...

@nurati kah merah tu merah yang camne dear?? tapi ni just pendapat saya je tau..

kalau baju merah, cuba pakai tudung warna peach, watermelon, pink, kuning, cream, mustard, butter, tapi kalau berani, nak pakai block colour, cuba pakai warna biru contohnya biru sky, cerulean, :)

alin said...

@nurati kah merah tu merah yang camne dear?? tapi ni just pendapat saya je tau..

kalau baju merah, cuba pakai tudung warna peach, watermelon, pink, kuning, cream, mustard, butter, tapi kalau berani, nak pakai block colour, cuba pakai warna biru contohnya biru sky, cerulean, :)

alin said...

@nurati kah merah tu merah yang camne dear?? tapi ni just pendapat saya je tau..

kalau baju merah, cuba pakai tudung warna peach, watermelon, pink, kuning, cream, mustard, butter, tapi kalau berani, nak pakai block colour, cuba pakai warna biru contohnya biru sky, cerulean, :)

Queen Bee said...

Salam, sy nk tanya baju blouse warna biru gelap corak warna kuning. tudung sesuai dengan warna apa ye? dan lg 1 baju blouse warna peach. so tudung ok warna ape? kulit sy cerah. tq dear :)

alin said...

Waalaikumussalam.. Untuk blouse biru gelap tu boleh matchkan ikut warna bunga..

Warna peach boleh match dengan baby blue. Cantik tau!! Ataupun turqouise.. ๐Ÿ˜Š

Ini hanya pendapat saya.

Queen Bee said...

ok ini last dear. hihi. ade baju blouse panjang warna pink belacan. skirt labuh warna coklat then tudung nak warna ape ye? kena ade bunga x? sebab plain dedua tu.

alin said...

Kalau nak pakai yang ada bunga atau bercorak pun okey jugak. Pakai warna ikut warna coklat skirt tu..

Tapi kalau saya, saya x minat tudung atau shawl bercorak. Sebab muka saya nanti tenggelam. Hahahaha!! ๐Ÿ˜†

Queen Bee said...

so sy pakai tudung plain coklat la ek? noted with thanks dear. :)

Lynee Olviana said...

As salam nk tnya.. Baju sy warna royal blue tp seakan purple gelap.. Bju tu ada corak akar kalaer putih biru.. Sesuai pkai tudung colour apa ye??

alin said...

Waalaikumussalam.. Sorry ye lambat reply.. Kalau ikut pendapat sy, nak pakai tudung putih boleh, tapi macam nampak biase je plak kan?? Yg dekat akar tu ade warna biru ape?? Heeee..

alin said...

Waalaikumussalam.. Sorry ye lambat reply.. Kalau ikut pendapat sy, nak pakai tudung putih boleh, tapi macam nampak biase je plak kan?? Yg dekat akar tu ade warna biru ape?? Heeee..

Unknown said...

Assalamualaikum akak.... maaf gnggu.. nk tanya klo baju tu wane(kelabu ) silver satin nk matching lace ngn kale ape ye?? wane ape y sesuai ye akk.. sya da pening.. huhuu.. sya cuma nk mathing ngn LACE kt baju tu wane ape. y sesuai... harap bals.. time kasih akk ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

alin said...

Waalaikumussalam.. Maybe boleh try matchkan dgn hitam.. Ke awak nak try warna lain?? Kalau warna lain, boleh try warna pink, magenta, royal blue, atau kelabu yg pekat sikit.. :)

Norashima Mahadi said...

Assalamualaikum sis..nk tnya..klau bju kurung sya wrna turquoise,skirt wrna merah..tudung apa yg sesuai?

Norashima Mahadi said...

Assalamualaikum sis..nk tnya klau bju kurung sya wrna turquoise, skirt wrna merah ..tdung apa yg sesuai?

alin said...

Waalaikumussalam.. Biasenye tudung akan ikut warna kain sis.. :)

Juliana jazuli said...

Assalamualaikum, sis. Saya nk tanya, saya ni kulit hitam manis, kalau pakai dress royal blue sesuai tak? Untuk orang kulit hitam manis ni, turqoise atau royal blue lagi sesuai? Lagi satu, kalau dress royal blue sesuai dgn tudung warna ape eh? Hihi. Sorry banyak tanya.

Juliana jazuli said...

Assalamualaikum, sis. Saya nk tanya, saya ni kukit hitam manis, kalau pakai dress royal blue sesuai tak? Kalau orang kulit hitam manis ni royal blue atau turqoise lagi sesuai? Lagi satu, kalau dress royal blue sesuai dengan tudung warna ape eh? Hihi. Sorry banyak tanya.

Miss Lyka said...

Assalam sis..nk tnye,klw baju kurung wrna biru seakan akan purple sesuai dgn tdung/shawl wrna ap ye? tq. :)

Miss Lyka said...
This comment has been removed by the author.
Miss Lyka said...
This comment has been removed by the author.
alin said...

Waalaikumussalam. Kalau ikut pendapat sy, dua2 okey sebab nanti sis pakai tudung/shawl kan.. So, shawl/tudung la yg boleh nampakkan muka kite ni naik seri atau tak.. Heheee.. Dress royal blue kalau ikutkan mata ni sesuai pakai tudung warna kuning/butter.. Jangan pakai cream tau. Nanti muka nampak gelap. Hehehh.. Tu pendapat sy je.. :)

alin said...

Waalaikumussalam.. Boleh cuba warna kuning. Tp kalau berani, boleh try warna purple/belacan/pink. Yg penting kena confident tau. :)

Miss Lyka said...

Ouh..ok2,tq ye sis.. :)

Lynda Azmi said...

Assalamualaikum sis..nk tnya kalau jubah warna hijau turqoise bunga hitam nk match warna apa ye...sbb sis xsesuai dgn warna tudung hitam

Lynda Azmi said...

Assalamualaikum sis..nk tnya kalau jubah warna hijau turqoise bunga hitam nk match warna apa ye...sbb sis xsesuai dgn warna tudung hitam

Unknown said...

Tq tip,nak tanya .klu baju mustard tdg sesuai warna apa?saya ktgr warm

Unknown said...

Tq tip,nak tanya .klu baju mustard tdg sesuai warna apa?saya ktgr warm

alin said...

Waalaikumussalam.. Try warna pink. Mesti cantik. ☺️☺️☺️☺️

alin said...

Kalau plain, sesuai je dgn warna yg kat warm tu. Cume kena confident tau. Kadang2 kite rasa macam tak match, tapi bila kite confident, nanti warna tu akan kena ngan ape yg kite pakai.. Untuk yg ni sy suggest hijau army.. :)

Nurul Nadhirah said...

akak kalau baju peach-oren sesuai dgn tudung warna apa?

Nurul Nadhirah said...

akak, kalau baju peach-oren sesuai tudung warna apa?

alin said...

Rase macam dah pernah komen kat atas.. Huhuhuuu..

syahirah eira said...

Salam...kak nk tnye baju sy blouse plain warna hijau celadon warna hijau kusam gitu , pastu kain emerald green bercorak kuning tp sy xtahu warna tdung pe yg sesuai.. kulit sy cool undertone tlg kak tga buntu ni.... sbb bju tu nmpak xmnyerlah so tdung wrne yg dpt mmbantu naik seri

syahirah eira said...

Salam kak baju saya blouse plain warna celadon green . Warna hijau kusam gitu , kain plak hijau emerald green bercorak kuning so tdung warna ape yg sesuai ye dgn bju kusam mcmtu.. terang or gelap . Kulit sy cool undertone. Warna ape yg menyerlahkn n nmpak seri klau bju hijau kusam gitu . Please help me

syahirah eira said...

Satu lagi bju blouse plain warna merah gelap/merah hati n kain plak bercorak bunga corak wrne pink hitam coklat , warna tdung pe nk pkai ? Kulit sy nk cool x cool sgt nk kate warm x warm sgt... bole dua2 ..help me

syahirah eira said...

Lagi satu baju blouse plain warna merah gelap /merah hati n kain plak bercorak bunga warna putih coklat pink .. so warna pe shawl sy perlu pkai.. kulit sy nk kata cool x cool sgt nk kate warm x warm sgt .. bkn putih melepak.. putih bese2 j so help me xtau warna pe nk pkai..

alin said...

Waalaikumussalam.. Boleh match kan dgn kuning yg sama warna kt corak kain tu.. Nampak naik sikit. Jangan ikut warna baju. Nanti nampak pucat. Heee..

alin said...

Boleh matchkan dgn tudung warna pink.. Jangan hitam atau coklat. Nanti warna baju tenggelam.. Hehehh.. Tu pendapat kite la..

syahirah eira said...

Kalu shawl tu sy pkai bercorak penuh warna kuning hitam ok x ? Coz my handbag n kasut hitam

syahirah eira said...

Kalo pink belacan ok x?

Wawa Ramli said...

Hai sis .. sy nak tnya .. sy ni berkulit cerah sedikit .. baju saya warna hijau terquoise cerah ada manik putih . Sy patut gayakan tudung dgn warna apa yee .. kalau putih nmpak cerah sgt nnty tenggelam muka sy ..xnmpak seri sbb muka dah cerah .. harap sis balas ..

alin said...

Haaaa okey jugak tuuuu.. Sori lambat reply.. :)

alin said...

Hai.. Emm xpayah ikut warna manik pun boleh.. Warna baju tu baju plain ke?? Kalau turqouise cerah, boleh pakai ngn turqouise gelap.. Kalau nak block colour, sy mmg suggest warna pink. Sbb hijau especially turqouise mmg match ngan pink.. :)

ikah chocopinq said...

kalau baju kurung warna pink terang and ada corak kaler pink juga cuma ada border kaler hitam.. Bahagian belakang baju tu kaler hitam.. Nk pkai shawl yg mcm mne eh?

alin said...

Kalau camtu better pakai hitam kot.. Hehee.. X nampak baju tu camne.. Ataupun pakai pink yg pekat sikit..

SarRa Elsa said...

sis nk tnya baju kebaya wrna mustard plain xde corak..tudung/shwl wrna ape ye sesuai ? ☺

alin said...

Cuba pakai tudung/shawl warna pink, sky blue, seafoam, hijau pun nice jugak..
Boleh tgk semua warna kt sini http://miszr0salina.blogspot.my/2015/11/nama-untuk-warna.html?m=1

fida nadia said...

Salam sis , nak tanya kalau baju warna dusty mint .. Tudung colour apa yang sesuai dengan baju colour tue yea ? Maaf menganggu yea

fida nadia said...

Salam sis saya nak tanya , kalau baju warna dusty mint . Tudung colour apa yang sesuai dengan colour baju tue ? Maaf menggagu yea

Eira Nazira said...

As salam sis . Kalau baju warna peach , kaler tudung apa matching ye

alin said...

@fida nadia waalaikumussalam, sorry sis lambat reply. dah lama tak bukak blog ni.. huhuu.. hope cadangan kite ni masih boleh diguna pakai. kalau dusty mint, kalau nak block colour, try match kan dengan peach.. kalau taknak block colour pakai warna mint green.. warna selamat. hehee..

alin said...

@Eira Nazira rasenya pernah komen kat atas. huhuu.. kalau peach, warna selamat boleh matchkan dengan warna coklat atau merah/maroon. tapi kalau nak block colour, boleh try warna baby blue, atau turquoise. sy dah try pakai. not bad. masuk jugak warna tu. hehe.. selamat mencuba!! :)