terima kasih sudi singgah.....buat susah-susah jeeeeeee....teeehehehehe..

mintak tolong klik, nak buat rumah. terima kasih.. :)

✿cayang2 rosalina✿

Thursday, October 6, 2011

bahaya jadi cashier pasaraya..

kalau nak cite pasal isu agama ni,memang susah kan??macam² yang kite kena rujuk..kadang² ade yang bagi pendapat lain,pastu orang tu bagi pendapat lain..boleh pening kepala..haihhh..


entry kali ni,aku bukan nak mengaibkan mane² pasaraya..aku sekadar nak cerita pengalaman aku je..ade la jugak nak komplen sikit kaaaannnnn..eh,ni hal serius!!bukan boleh buat main²..


actually,bulan lepas aku ade kerja kat pasaraya Tesco selama 2 minggu..saje je kan nak tambah duit pendapatan..ececece konon lah nak buat kawen..pikir pasal kawen,memanglah rajin nak cari duit..gaji pun boleh tahan jugak la..kerja pun takdelah penat mane pun..cuma sakit kaki ngan pinggang je la sebab kena berdiri lama..


2-3 hari aku cuma kena training dulu jadi cashier..means,belajar lah dorang punye button,scan,n others yang berkaitan dengan cashiering tu..sepanjang training tu aku cuma jadi packer je..alaaa masukkan barang² dalam plastik..aku okey je takde hal..


tengah syok² cashier tu scan barang,tiba² dia terperasan benda yang dia scan tu daging babi sebab bila dah scan,appear nama "PORK" kat screen kaunter tu..haishh mulalah cashier tu mengamuk sebab kaunter untuk non-halal ade kat bahagian non-halal..


customer tak boleh bayar dekat kaunter depan..kalau takde cashier kat situ pun,customer kena bayar dekat cashier non-muslim..hmm..cashier tu kena samak tangan dia..customer tu pun buat bodo je..takde pun say SORRY..haihhh..


ehh..mase tu aku tak sempat pegang lagi non-halal food tu tau..so,aku takde kena samak..


start dari hari tu,aku mula berhati² bila ade customer non-muslim yang masuk kat kaunter aku..tu satu hal,belum yang araknye lagi..bila dah pegang kaunter sendiri,memang serabut jugaklah sebab banyak barang yang nak kena scan..


dah name pun cashier kan,so semua memang kena cepat..aku ni,bukan tau sangat pun arak tu camne rupe dia..dah name pun Islam kan,memang tak pernah tengok lah jenis² arak tu camne..


ade sekali tu,sorang customer beli barang baaaanyaaaakkkkk sangat dan semua dia campur makanan minumam ngan barang² lain..mase nak scan tin minuman,aku dah was² dah..sebab lain macam je tin minuman tu..tapi disebabkan aku tak tahu pun tu arak,aku pun masukkan je la dalam plastik..


bila dah habis kerja,aku jalan² kat area berdekatan dengan tin² n botol² arak sebab aku nak pastikan betul ke yang aku pegang tu arak..YA ALLAH!!memang betul pun arak..sejak dari tu aku rasa berdosa sangat dengan diri aku sendiri..


bila ade customer beli arak,aku scan n aku mintak customer tu angkat sendiri arak tu..nak buat camne kan,aku terpaksa buat camtu..tapi tu pun aku masih rasa was² jugak..hmm.. T_T


aku memang terus tak tenang hati nak kerja situ..sebab aku teringat salah sorang penceramah ni bagi penjelasan pasal HALAL kat tempat kerja aku..dia cakap,"kerja kat tempat yang jual arak,memang halal,tapi kalau kita libatkan diri dalam penjualan tu (cashier) ,hukumnya tetap HARAM.."

 
"Rasulullah saw melaknat tentang arak, sepuluh golongan: (1) yang memerahnya, (2) yang minta diperahkan untuknya, (3) yang meminumnya, (4) yang membawanya, (5) yang minta dihantarinya, (6) yang menuangkannya, (7) yang menjualnya, (8) yang makan harganya, (9) yang membelinya, (10) yang minta dibelikannya." (Riwayat Tarmizi dan Ibnu Majah : Tirmidzi : Hadith Gharib : Al-Munziri dalam At-Targhib: Perawinya thiqah )"


okey,korang boleh baca kat SINI kalau korang still tak faham ape yang aku maksudkan tu..


mungkin ALLAH dah bagi petunjuk kat aku supaya aku berhenti kerja kat situ sebab start aku kerja situ,bila nak masuk kerja je mesti HUJAN..lepas tu hati aku rasa tak tenteram..bila dah kena hujan,aku mulalah dapat simptom² nak demam..bila dah rasa demam,aku terus nekad!!aku mintak resign hari tu jugak..


aku tahu kalau aku resign 24 jam,aku takkan dapat gaji sebab kalau part time nak resign kena bagi notis seminggu tapi aku tetap dengan pendirian aku,aku nak resign,aku taknak kerja seminggu tu..


manager kat situ call aku,dia cakap,kalau aku resign terus nanti tak dapat gaji..dia cakap rugi..aku cakap,"takpelah kak,saya tak boleh datang sebab saya kena balik lambat..takut tak sempat je nak sampai..nak buat camne,bukan rezeki saya..takpelah gaji tu.."


dalam hati aku,biarlah gaji aku tu hilang camtu je daripada aku terus menerus tanggung dosa..duit kan boleh dicari..


aku bersyukur sangat² sebab aku dah resign keje situ n aku tak amik gaji aku..aku taknak hasil yang aku rasa was² jadi darah daging aku..


tulah bahaya kalau jadi cashier kat pasaraya..banyak sangat dugaannya..kalau korang nak kerja kat pasaraya,hati²lah ye..aku bukan nak hasut korang jangan kerja kat pasaraya..tapi,kalau ade yang nak bayar arak or non-halal food lain kat kaunter korang,korang cakap lah elok² kat customer tu suruh bayar kat cashier non-muslim..


kadang² ade customer yang faham,kadang² ade jugak yang tak faham..tulah susah nak bagi dorang ni faham..hmmm..


lepas aku resign kerja situ,hati aku rasa tenang sikit..kalau tak,bila balik kerja je mesti rasa tak tenang..


erkk!!panjangnye aku taip weh!!okey²,aku kena stop ni..sekali lagi aku pesan kat korang yang jadi cashier pasaraya ni,hati²lah yeeee...sebenarnye banyak lagi kerja lain yang boleh dapat gaji yang halal..


kalau hati kita rasa was² dengan sesuatu perkara tu,baik kita tinggalkan..tapi kalau dah memang nyata perkara tu memang haram,baik tinggalkan terus..okey??


sekian..


-end-


#notakecik : semoga ALLAH ampunkan dosa² aku.. T_T




11 comments:

cik aja said...

terbaekk!:))

Mya said...

pernah part time cashier sekejap tp tempat baju2. lebih afdal kalo pakai gloves hihi

Hana Soffelia said...

Hurm.. tak pernah terfikir plak pasal yg jadi cashier ni pegang bnda2 xhalal. Kesian jgakkan dia cashier, nk cari rezeki halal tp ada batasan benda mcm tu plak. Yg bukan non-muslim plak, kalo beri kerjasama xpelh jgak, ni x, main hulur je brg2 haram kat cashier muslim.

✿f!sHa:- m0mMy To bE✿ said...

bagus kawan ak nie.. gud gud... mmg haram gak kan.. huhu... xpe.. Allah tu maha kaya, musti Dia akan bagi rezeki kt ko jugak nnty.. insyaAllah..ak doakan wet ko cukup tuk kawen nnty.. amiinn..

Senyuman Cahaya mata said...

Rezeki mana2 je Sys!!

✿....rossa alina....✿ said...

cik aja : hehehehehe..

Mya : kalau pakai gloves,mmg elok sbb xpayah samak tapi kena jaga² jugak..huhuhu,,

Hana Soffelia : itulah..kdg² mcm pelik jugak ngn org non-muslim ni..tak kan lah dorang tak tahu kan??hmmm..

✿f!sHa:- m0mMy To bE✿ : doa² lah aku murah rezeki ye.. :)

Senyuman Cahaya mata : yup!!mane2 ade rezeki tp depends dengan tempat keje tu camne.. :)

Nur Fannun said...

aku dulu pnah keje kt hotel jd partime banquet..de 1 event chinese wedding ni de org sponsor arak. so pas hbs event tu, tpkse le kemas n angkt gls arak tu..try tnya ustaz kata xpe sbb bkn keje khas utk arak.

ain'NuR said...

sekarang memang memerlukan pendirian tentang islam yg teguh....iman... rata2 tempat sume da jual mende tuh..yang plg penting ialah kita kne yakin per yg kite wat..tul x????
betul...betul...betul...(kata upin ipin)

ain'NuR said...

betul2...kne yakinlah pe yang kite wat tu kan???...lau xyakin...lbih baik tinggal...syubhah merata2 skrg...

Nur Shafiqah Azmi said...

aha... same mcm situasi ak lah... skarang ak bekerja sbg cashier gk kt tesco... sblom ni, ak ade sembang2x ngan kwn2x sesame cashier yg ak rase serba salah n lain mcm je law kne scan arak2x ni... yg muslim okay lah sokong jugak kate2x ak... then ak untuk lebih yakin, ak try google tentang hukum hakam sbg juruwang yang scan arak ni... smua yg ak jmpe sama lah mcm yg kaw nyatakan td pasal 10 golongan yg dilaknat tu... then ak jumpa gak hukumnya haram. ak usulkan pada team front end especially manager lah... tp entahlah... kita org bwh je... xde sape pon yg amik tindakan... so, ak mmg tolak mne2x customer yg nk bayar arak kt ak ke kaunter lain.. ak ade gk letak tanda kt kaunter ak "non-halal products not allowed to pay here" n guess what? ade manager ak yg non-muslim mrh n buang tanda tu dpn customer... esk nye ak tetap berdegil letak tanda yg sama walaupun kne mrh... sbb ak twu, ak ade Allah... ak lebih takut Bosdunia dan akhirat daripada bos dunia ni.. yg penting esk ak last keje kt sini... yeah.... hihiyg pnting kita kne utamakan agama walau ape pon jadi... ;)

Iman Lurv Islam said...

Thanks. Very nice and beneficial story.