terima kasih sudi singgah.....buat susah-susah jeeeeeee....teeehehehehe..

mintak tolong klik, nak buat rumah. terima kasih.. :)

✿cayang2 rosalina✿

Tuesday, December 4, 2012

[DEKORASI] cat bilik 2

Assalamualaikum semua.



lamenye tak update blog. hew hew. entry ni nak cerita pasal cat bilik. emm kat rumah saya ada 3 bilik. tapi ni nak cerita pasal bilik yang no. 2.. bilik utama tak boleh cerita sebab tengah BERSEPAH. HAHAHAHAHA.




okey, saya letak dulu gambar bilik sebelum dicat. :)

  

aduh, rasa macam malu pulak nak letak gambar ni. tapi sebab takde gambar lain dah. ni je yang ada. hihi. oh, tu semua barang hantaran masa kawen aritu tapi, kotak je yang tinggal. isinye benda lain. 




warna cat bilik ni asalnye memang krim. so, kami tak payah nak undercoat semula. lepas bincang² dengan cik abang, kami decide nak cat bilik ni dengan warna pink. entah nape tetibe nak pulak cat warna pink padahal bukan minat pink sangat pun. eh tapi ada je baju pink. eh macam geli pulak dengan warna pink. eh konpius dengan diri sendiri ni minat pink ke tak. (--")




kami decide beli cat Nippon je sebab murah dan warna catnye cantik². sebelum ni tak terpikir pun nak pakai cat Nippon tapi masa kawen aritu cat bilik guna Nippon rasa macam best pulak. :)



disebabkan saya ni agak cerewet, so cik abang serahkan semuanya kat saya. HAHAHA.. kejam tak?? jadi, bolehlah pilih warna ape yang saya suka. means, kombinasi dia, bukan warna pink tu. lagipun, kalau pergi kat Nippon, warna pink tu banyaakkkkkkkkkkk.. rambang mata tau. warna atas ni pun mintak pendapat cik abang dulu. dia kata okey, so, kami terus pilih. :)




saya taknak nampak bilik tu cuma nampak satu warna je so, saya ambik 1 bahagian untuk buat feature wall. that mean warna pink pekat tu jadi feature wall. mula² sekali kami cat warna pink cair dulu. bila dah kering, kami tampal masking tape kat tepi tu sebab taknak cat tu nampak cacat a.k.a comot. 




actually, kalau guna masking tape, menyusahkan jugak sebab, bila cabut masking tape tu kena hati². kalau main tarik je nanti cat yang kena masking tape tu pun terikut sekali. saya ni malas,sebab tu guna masking tape. sape rajin, guna je la berus. hihihi.




ni saya nak bagitau. kalau korang guna cat Nippon pastu bila dah kering jadi macam yang kat atas ni, means, warna cat tu macam tak rata, [memang akan ada bahagian yang tak rata tapi certain warna je], korang kena touch up. saya beli 1 liter punye pun ngam² je untuk feature wall. cuma kena pandai² gunalah. kena cat 1 lapis dulu. bila ada lebih, guna untuk touch up. ni saya guna Nippon, tak tau lah cat lain jadi camtu jugak ke tak. :)

 
okey, dinding dah siap cat. sampai bengkak² tangan saya ni sebab mengecat dari pagi sampai malam. untuk langsir pulak, saya padankan dengan warna pink lembut. saya taknak ikut warna yang pink pekat tu sebab nanti bilik nampak gelap sangat pulak. lagipun, bilik saya dah guna langsir gelap. HAHAHA.. eh eh kantoi pulak. :p 


ape beza gambar atas ni dengan gambar tadi?? emmm.. yup!! lantai!! hihi.. [tanya, jawab sendiri] saya taknak guna tikar getah sebab semut suka tinggal bawah tikar.. tile?? rasanya kat bilik tak sesuai letak tile sebab tak elok untuk kaki kita. rajin pulak saya ni nak pakai selipar kan?? bhaahahaha.. lagipun, saya nak lantai ni jadi tahan lama. oh, lupa nak bagitau. saya guna cat lantai. ni pun saya beli kat Nippon. just ask dekat orang kedai tu, nanti dia tau lah. tapi cat untuk lantai tau.. :)





kenapa pilih warna tu?? sebab, kalau pilih hitam, nanti gelap sangat pulak. nak pilih warna yang terang, nanti kalau ada kotor² nampak sangat pulak.. kene pikir masa akan datang jugak kan.. so, kami pilih warna "Brown Grey".





eh, langsir tu saya jahit sendiri tau!! rajin tak?? rajin tak?? rajin takkkk?? hihihi.. saya culik mesin jahit mak saya. daripada menganggur je kat rumah mak, baik saya pinjam kejap. kebetulan kakak saya duduk dengan mak sementara nak tunggu rumah dia siap, dia pun dah ada mesin jahit, so kat rumah mak guna mesin jahit kakak saya je. :)





jahit langsir bukan susah macam jahit baju. sebab tu lah boleh berlagak. cuba suruh jahit baju, kompem jadi ape ntah. kihkihkih. 




emm rasanya tu je kot nak share. nanti bila bilik lagi 1 dah siap, saya share lagi okey.. :)




tata.




#notakecik : selasa yang sejuk @_@